Nyheter

SFM talade på Brottsförebyggande rådets nätverksträff den 15-16 maj 2019

May 19, 2019

På Scandic Haymarket i Stockholm höll Brottsförebyggande rådet en tvådagars nätverksträff (15-16 maj 2019) för länsstyrelsernas brottsförebyggande samordnare tillsammans med flertalet representanter från polisen.Det var runt 40 personer som samlats för att lyssna på olika föreläsare samt diskutera brottsförebyggande frågor. Övergripande ämne för dagarna var "upprepad utsatthet".Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering var inbjudna att hålla i ett av föreläsningspassen där medling och den reparativa rättvisan fick stå i fokus. Ordförande Pia Törnstrand och ledamot Emmelie Michael höll föreläsning med temat: "Medling och reparativ rättvisa - hur kan det hjälpa brottsoffer? Förebygger det upprepad utsatthet?" Både polis och brottsförebyggande samordnare fick ta del av hur medlingen växt fram i Sverige, till lagstadgad verksamhet. Vi informerade om hur det ser ut idag och att det krävs nationell samordning för att upprätthålla att medling kan erbjudas överallt i Sverige, något som SFM försöker jobba för. Detta för att både de som blivit utsatta samt gärningspersoner ska få erbjudandet om medling, för att också kunna förebygga upprepad utsatthet i och med medling. Pia och Emmelie berättade även om hur en medling går till, grunderna i reparativa tankarna kring medling och uppmanade alla att ta med sig den kunskap de fått om medling tillbaka till sina arbetsplatser för att sprida ordet om medling.

Rapport från Medlingens dag

April 24, 2019

Rapport från Medlingens dag 2018

Medlingens Dag var en heldag späckad med spännande föreläsningar i vackra Kristinehovs Malmgård. Temat var ”Att äga sin konflikt”.

Vi fick på förmiddagen lyssna till Susanne Kaplans föreläsning ”Hämnd eller upprättelse – Vilka är de personliga drivkrafterna för att söka annat än hämnd” och Madeléne Polfors redogjorde för sin studie angående brottsmedlingens situation; ”Brottsmedlingen på utdöende. Gör om gör rätt... Är nationell samordning brottsmedlingens räddning?”

På eftermiddagen tog Anna Norlén vid med sin föreläsning ”Är allt som är jobbigt också skadligt? – Hur kunskaper om hur barn och unga påverkas av påfrestningar och trauma kan tillämpas i planering, förberedelse och genomförande av medling” och sist ut var Catharina Leverty, som redogjorde för hur handledning i medlingssammanhang kan se ut i ”Handledning, support och erfarenhetsutbyte för medlare”. Vi avslutade sedan med några av hennes praktiska övningar som var mycket uppskattat av de medverkande.

Vi var 66 stycken personer som närvarade vid Medlingens Dag 2018, varav 41 svarade på enkäten om dagen. Det var överlag ett mycket gott betyg kring Medlingens Dag 2018, där förväntningarna om dagen infriats samt också kunnat inspirera i det dagliga arbetet. Helhetsintrycket av konferensen är bra, vilket vi på SFM är glada över att ni tycker!

Anmälningslänk till SFMs afterwork med temat: På vilket sätt kan barnets vilja beaktas inom ramen för familjemedlingar?

April 24, 2019

http://www.s-f-m.se/anmalan-natverkstraff-familjemedling-15-maj/

Nätverksträff för länsstyrelsernas brottsförebyggande samordnare

April 24, 2019

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) håller i en nätverksträff i Stockholm 15-16 maj 2019 för länsstyrelsernas brottsförebyggande samordnare. SFM är inbjudna att hålla i en av föreläsningarna. Ordförande Pia Törnstrand och ledamot Emmelie Michael kommer att prata om medling och reparativ rättvisa. Från SFM:s sida är det mycket positivt att ha ett tillfälle där SFM kan nå ut och informera om medling. Kunskap som samordnarna kan ta med sig och föra vidare.