Medlingens dag

Medlingens dag 2025

Varmt välkommen till årets Medlingens dag!

En unik konferens där Sveriges främsta medlare, poliser, pedagoger, personaltvetare, jurister, beteendevetare, socionomer, psykologer och andra som på olika sätt arbetar inom medlingsområdet samlas tillsammans för att fylla på med kunskap, inspiration och nätverkande. Redan nu kan vi presentera tre av årets fyra föreläsare och kan utlova en dag fylld av expertkunskap som gör oss till bättre medlare.

Även denna gång ses vi på Van der Nootska palatset på St Paulsgatan 21 i Stockholm. I denna anrika och historiska byggnad fann vi rätt miljö för vår dag där medlingens konst står i fokus. Därav kändes det självklart att återkomma nu när det var dags igen.

Kostnad: 2.950 kr (inkl. lunch och fika), 2.750 kr för medlemmar i SFM.

Anmälan senast 1 november, men säkra din plats redan nu.
Vi har ett ovanligt högt intresse redan.

Här är anmälningsformuläret.

Anna Lundh - Barnets röst i medlingen, att förstå och möta psykisk ohälsa och kognitiva förutsättningar i samtal med barn

Anna Lundh är specialist i barn- och ungdomspsykiatri, med. dr och verksam bland annat vid Karolinska Institutet. Med lång klinisk erfarenhet delar hon med sig av sin kunskap om hur mognad och psykisk ohälsa kan påverka barns sätt att tänka, känna och kommunicera – särskilt i utsatta situationer som familjekonflikter och vårdnadstvister.

Föreläsningen ger deltagarna förslag på hur man kan möta barn med olika psykiska svårigheter, bland annat ångest, depression, trauma och neuropsykiatriska tillstånd. Fokus ligger på barnsamtal – hur man anpassar sig till barnets ålder, mognad och aktuella mående – och hur olika tillstånd kan påverka barnets möjlighet att uttrycka sig.

Jan Eliasson - Lär dig hur du blir bättre på att lösa konflikter med hjälp av Sveriges mest erkände konflikt- och medlingsexpert

Jan Eliasson har arbetat med utrikesfrågor i Sverige både som tjänsteman inom UD och som utrikesminister. Utomlands har han bl.a. varit verksam som diplomat och ordförande för FN:s generalförsamling. Han var även vice generalsekreterare hos FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon 2012-2016.

Jan Eliasson är en internationellt erkänd medlingsexpert som framgångsrikt löst flera väpnade konflikter. Han har bl.a. arbetat i Paris, Bonn, New York, Washington, Zimbabwe, Sudan. Han har som ordförande för FN arbetat med medling inom såväl Iran-Irak-konflikten som Sudan-konflikten. Han har i flera väpnade konflikter framgångsrikt förhandlat fram humanitära korridorer och på så vis räddat många människors liv. Medlingssamtal har skett med andra länders utrikesministrar och diplomater bl.a. med den nu högst aktuelle Sergej Lavrov som är utrikesminister i Ryssland.

Medling handlar väldigt mycket om relationer. Relationer byggs i sin tur upp med exempelvis ordval, formuleringar, tonfall och kroppsspråk. Kom och lär dig olika metoder som gör dig bättre på att lösa konflikter.

Anna Rosenmüller - Domarens perspektiv på familjemedling

Anna Rosenmüller arbetar sedan hösten 2024 som hovrättsråd i Svea hovrätt. Dessförinnan arbetade hon under åtta år som rådman på Södertörns tingsrätt. Förutom arbetet med brottmål och vanliga tvistemål hade hon på tingsrätten ett särskilt ansvar för familjemålen som familjerättsdomare och har stor erfarenhet av beslut om medling. Hon ingick i domstolens familjedomargrupp där övergripande och praktiska familjerättsliga frågor återkommande diskuterades. Hon ingår vidare i det Humanjuridiska nätverket, som samlar tings- och hovrättsdomare med särskilt familjemålsansvar. Det är också det nätverket som beaktar begäran om att få arbeta som medlare vid domstol.

Här kommer du som deltagare att få lära dig mer om en domares erfarenheter från medling i familjemål, dvs. du kommer att utifrån domstolens perspektiv få en bild av vad som föregår ett beslut om medling och hur resultatet tas emot. Dessutom får du lära dig mer om vad domstolen önskar av slutredovisning och eventuella avtal.