Medlingens Dag genomfördes framgångsrikt den 26 november i Stockholm. Intresset var stort, med många deltagare, både nya medlemmar och andra som varit med längre. Medlingens Dag är en unik möjlighet att skapa nya kontakter mellan personer i Sverige som är aktiva som medlare på olika nivåer och i olika sammanhang.
Dagen gav möjlighet till fördjupning och förståelse om olika konflikter – inklusive vårdnadstvister, partnervåld, motsättningar mellan religiösa grupper – och exempel på hur medlare har verkat (eller kan verka) för att få till stånd mer konstruktiva lösningar på sådana motsättningar.
Det var särskilt intressant att se de specifika utmaningar som medlare möter i olika konfliktsammanhang. Bristen på medlingsutbildning och systematisk metodutveckling, bristen på institutionellt stöd i juridiska processer, att konfliktparter ofta vänder sig senare (snarare än tidigare) till medlare, maktobalans och risken för våld och mer sublima former av förtryck och kontroll (inklusive föräldraalienation) var bara några av de utmaningar som togs upp under dagen.
Medling är en viktig konfliktlösningsmetod som är underutnyttjad i Sverige. Potentialen är stor för att utveckla medlingen som ett sätt att få till stånd mer konstruktiva sätt att hantera konflikter. Användningen av medling oavsett om det är mellan vårdnadshavare, partner, grupper, grannar, elever, stater eller rebellgrupper ser väldigt olika ut, men själva medlingsprocessen har stora likheter oavsett vilken nivå den sker på. I grunden handlar det om att hjälpa parterna att själva finna lösningar på sina egna konflikter, genom att skapa mer konstruktiv kommunikation och lägga grunden för både ökad förståelse och framåtblickande överenskommelser.
27/4 kl. 18.00-20.00, online via Zoom. Alla som är intresserade av medling vid brott är välkomna.
Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff online.
Brottsmedlingen har under lång tid varit en eftersatt verksamhet, den används i för liten utsträckning och satsas inte på från nationellt håll. Brottsmedlargruppen i SFM har därför genom en enkätundersökning tagit reda på hur medling i Sverige sett ut under 2021. Vår intention har varit, och är, att få en bild av brottsmedlingens omfattning för att sedan kunna använda underlaget i syfte att arbeta för en nationell samordning och tillsyn av medlingen.
Brottsmedlargruppen vill också veta vilka kommuner som aktivt erbjuder medling för att kunna informera dessa om vår översyn och vårt arbete kring bland annat nationell samordning och tillsyn av medlingen. Vi vill också erbjuda aktiva medlare ett frivilligt kontaktnät med andra medlare för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Just detta nätverksmöte är ett steg i detta led för att försöka hitta vägar att kunna mötas som medlare med anledning av brott.
Under nätverksträffen presenterar vi rykande färska resultat från översynen vi gjort kring omfattningen av brottsmedling i Sverige under 2021. Vi delger också de tankar vi har om fortsatt arbete kring hur översynen ska användas och spridas.
Vi önskar också att ta del av era tankar och idéer kring hur det fortsatta arbetet kan se ut!
Brottsmedlargruppen inom SFM gör just nu en översyn över Sveriges brottsmedling och följer upp den tidigare översynen gällande medling med anledning av brott som gjordes 2019: http://www.s-f-m.se/2020/nyheter/ivos-stallningstagande-till-sfm-klagomal-om-medlingsverksamhet/
Brottsmedlingen har under lång tid varit en eftersatt verksamhet. Den används i för liten utsträckning och satsas inte på från nationellt håll. Brottsmedlargruppen i SFM vill nu därför veta hur medling i Sverige ser ut år 2022 för att sedan kunna använda underlaget i syfte att jobba för en nationell samordning och tillsyn av medlingen.
Vi vill inom SFM även veta vilka kommuner som aktivt erbjuder medling för att kunna informera dessa om vår översyn och vårt arbete kring bland annat nationell samordning och tillsyn av medlingen.
Utöver detta vill vi också erbjuda aktiva medlare ett frivilligt kontaktnät med andra medlare för kunskaps- och erfarenhetsutbyte.
Enkäten är kort och fylls i av den som är ansvarig för medlingen i kommunen. Om medlare inte finns i kommunen så fylls enkäten i av chef eller annan representant.
Hör gärna av dig om du jobbar som medling med anledning av brott men inte fått ta del av enkäten: brottsmedling@s-f-m.se
Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff online.
Alla som är intresserade av familjemedling är välkomna.3 februari 2022 kl. 18.30 – 20:00, via Teams.
Anmälningslänk: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOtMqBXuyeHB5j_Nl9scunxOWZJ7FquuA-iWfIOWzyMtk2EQ/viewform?usp=sf_link
Sista anmälningsdag: 26 januari 2022
Att arbeta med familjemedling innebär att man i kontakt med föräldrarna hjälper dem att hitta konstruktiva överenskommelser runt de gemensamma barnen. Dvs på ett plan är det en vanlig förlikningsprocess mellan parter som är oense. Samtidigt har de som är berörda av föräldrarnas överenskommelser, dvs barnen, rätt att göra sina röster hörda inför viktiga beslut som berör dem. Detta faktum har blivit än tydligare efter att Barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020.
Inom kommunal familjerätt har man ett pågående arbete för att involvera barnen på ett bra sätt i samband med samarbetssamtal, samt vårdnad-, boende-, umgängesutredningar. Barnens röster har genom åren fått ett allt större inflytande och blivit viktigare att väga in i de bedömningar och beslut som tas.
När det gäller själva medlingssitutionen så innebär den att medlaren är fri att utforma den på sitt eget sätt, vilket samtidigt innebär ett ansvar att uppmärksamma barnets tankar, vilket kan kan innebära en del utmaningar för medlaren.
• När i medlingsprocessen kan det passa att prata med barnet?
• Hur ska man tänka runt barnets ålder och mognad?
• Var ska man prata med barnet?
• Hur ska man prata med barnet? Vad är bra? Inte bra?
• I vilka situationer bör man inte prata med barnet?
• Hur hantera om man som medlare uppfattar att barnet alierat sig med ena föräldern och avvisar den andre? Eller kan det vara så att vissa barn har en stark koppling till den ena föräldern?
Vi tänker att detta blir en kväll med erfarenhetsutbyte och öppna diskussioner, delvis i mindre grupper.
Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM för 2022, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr).Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).Det går inte att betala med faktura.