Nyheter

The Promise Of Mediation

November 10, 2009

Responding to conflict through empowerment and recognition, San Francisco: Jossey-Bass. Denna bok har blivit mycket omdiskuterad i USA för sitt radikala perspektiv på vad medling bör vara. Nyckelbegreppet är ‘transformative mediation,’ och innebär att tonvikten ligger mer på medlingssituationens potential för utveckling och mognad, fr.a. att främja ömsesidig respekt och ‘empowerment,’ än på konkret problemlösning. Det är en tänkvärd bok som bör läsas av alla som arbetar med medling.

Skapa möten och kontakter genom medling

November 10, 2009

'- Att agera tredje part med hjälp av Nonviolent Communication.

Skapa möten och kontakter genom medling

November 1, 2009

'- Att agera tredje part med hjälp av Nonviolent Communication.

Medling uppmärksammas positivt i media

October 14, 2009

Expressen har just nu en artikelserie som handlar om försoning. Artiklarna presenterar medling som en mycket framgångsrik konflikthanteringsmetod som är på stark frammarsch i Sverige. De två första artiklarna handlade om medling i skolan och dagens artiklar behandlar medling vid brott. Idag (14/10) kunde man chatta med vår ordförande Pia Törnstrand samt Malin Oljelund, om medling mellan brottsutsatta och förövare.

Från skam till stolthet

September 2, 2009

Vi vill uppmärksamma en otroligt intressant uppsats vid namn "Från skam till stolthet" skriven av Cecilia Walmark. Arbetet ägnas åt att närmare studera vad som sker i interaktionen mellan brottsutsatt och gärningsperson under ett medlingsmöte. Uppsatsens syfte är att söka förståelse för hur gärningspersoners skam kan minska under medlingsmötet. Flera tidigare studier har fokuserat på att förstå vilken betydelse emotionen skam har för gärningspersonens framtida beteende. Få har däremot ägnats åt att se medlingsmötet som en interaktionsprocess. I det här arbetet integreras emotionsteori med interaktionsteori, vilket innebär att vi kan få förståelse för både varför och hur skam kan förändras.Från skam till stolthet "Insamling av empiri har skett genom tre semistrukturerade intervjuer med verksamma medlare. De har beskrivit ett antal olika medlingsmöten som de minns väl. För att tolka och förstå gärningspersonens skam används Thomas Scheffs och Suzanne Retzingers teoretiska modell. För att tolka och förstå hur gärningspersonens skam kan förändras används Randall Collins teori om interaktionsritualer.Analysen visar för det första att en interaktionsritual som är framgångsrik kan förklara hur gärningspersonens skam kan bytas mot stolthet och emotionell energi. För det andra visar den att de flesta medlingsmöten har möjlighet att utvecklas likt framgångsrika interaktionsritualer. Den visar också att deltagarnas gemensamma fokus och delgivande av känslor som är utmärkande för en interaktionsritual, inte bara förklarar hur skam kan förändras. Det kan även förklara hur brottsutsatt och gärningsperson kan försonas. Slutligen visar ett medlingsmöte att brottsutsatt och gärningsperson kan finna andra vägar att stärka de sociala banden mellan sig och förändra skam till stolthet."