Nyheter

Tidskrift för Kriminalvård (TfK) skriver om Medling

September 30, 2019

Ett samtal mellan SFM:s ordförande Pia Törnstrand och Arne Bogren mynnade ut i en publikation i Tidskrift för Kriminalvård (TfK) med ämnet ”Medling- mellan brottsoffer och gärningsperson. En process som kan läka sår”. I artikeln beskrivs:

  • Vad medling vid brott är
  • Vilka fördelarna är för brottsoffer och gärningsperson att delta i medling
  • Vilka som tackar nej till medling – och anledningen varför
  • Vad man vet om återfall hos de som deltar i medling
  • Hur brottsoffren upplever medlingen
  • Hur Sverige står i förhållande till andra nordiska länder avseende medling vid brott
  • Önskvärda förändringar, vikten av central styrning (nationell samordning) av medling

Läs artikeln i sin helhet här→Tidskrift för Kriminalvård (TfK)

Södertörns Tingsrätts domarblogg skriver om Medling

September 4, 2019

Södertörns Tingsrätts domarblogg har intervjuat SFMs vice ordförande advokat Alexandra Lyckman angående familjemedling.Länk

Ytterligare en medlingssamordning läggs ner

August 28, 2019

Efter flera år av medlingssamordning för merpartens av länets kommuner harBrottsförebyggande Centrum i Värmland (BFC) tvingats avslutamedlingsverksamheten med anledning av en omorganisation. Från årsskiftet är det kommunerna som ansvarar för att kunna erbjuda medling utifrån bestämmelserna i Socialtjänstlagen (2001:453) och Lag (2002:445) om medling med anledning av brott.

”Den stora förhoppningen är att kommunerna tar vid arbetet men det finns en risk att det inte har hög prioritet” säger Beatrice Högå,Verksamhetschef Agera Värmland.

Vi från SFM beklagar att en fungerande medlingssamordning går i graven. Detta ärytterligare ett tecken på hur det går för medling vid brott i Sverige…

Det är snarare mer samordning som är önskvärt för att kommuner inte ska behöva stå handfallna och ensamma i arbetet. Hur kommer det sig att utvecklingen går åt helt fel håll?

BFC skrev en avslutande rapport som tar upp utvecklingsområden gällande medling vid brott. BFC lyfter fram hinder, utmaningar och möjliga lösningar imedlingsprocessen med förhoppning att underlätta för kommuner och andra aktörer i medlingsprocessen. Det finns även en förhoppning om att kunna bidra till förändring som kan göra medlingsprocessen enklare. BFC vill lyfta frågan kring barn och ungas rätt till medling utifrån den lagstiftning som finns idag och anser att det är upp tilllagstiftaren att ansvara för att nödvändiga förändringar alternativt tillsyn ochsamordning tillkommer för att säkra denna rättighet (s. 2).

Brottsmedlargruppen i SFM som tagit del av rapporten tycker att den är välskriven och understryker flera viktiga poänger. Läs hela rapporten här: Medling_vid_brott_BFC

Socialstyrelsen önskar SFM:s synpunkter

August 19, 2019

Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering inbjuds av Socialstyrelsen att lämna synpunkter gällande deras förslag till allmänna råd om handläggningen av ärenden som gäller unga lagöverträdare. Dessa allmänna råd behandlar bland annat medling med anledning av brott.Ledamot Emmelie Michael har ingått i den referensgrupp som Socialstyrelsen haftunder tiden som de arbetat med att bearbeta de allmänna råden, se över handboken samt kunskapsstödet gällande unga lagöverträdare. Ledamot Emmelie samtordförande Pia Törnstrand har också i våras varit hos Socialstyrelsen för att diskutera just medling med anledning av brott.