Nyheter

SFMs ordförande Alexandra Lyckman

January 25, 2021

Advokat Alexandra Lyckman är sedan 2020 Svenskt Forum för Medlings ordförande. Alexandra är delägare på Insulander Lindh Advokatbyrå och hon är särskilt inriktad på familjerätt och brottmål. Hon har specialiserat sig på den internationella familjerätten och medling. Alexandra tror på samförståndslösningar och försöker hitta sådana när det är möjligt, både som medlare och när hon företräder klienter som ombud i tvister.

Alexandra är född i Berlin och talar tyska som modersmål. Hon har mångårig erfarenhet av att handskas med de svårigheter som kan uppstå på grund av skillnader i kultur och lagar.

Våren 2014 var hon på en internationell familjerättskonferens i Haag som anordnades av organisationen LEPCA (Lawyers in Europe on Parental Child Abduction). Många av deltagarna arbetade som medlare och det blev då klart för henne att vi i Sverige ligger långt efter när det gäller medling. På konferensen inbjöds hon att delta i en kurs om medling i barnbortförandefall och internationella vårdnadstvister och hösten 2014 genomgick hon en utbildning och träning i Cross-border Family Mediation genom organisationen MiKK i Berlin.

Därefter har hennes intresse för medling fortsatt att växa. Andra länder, både i och utanför Europa, tillämpar medling i stor utsträckning inom alla typer av familjerättstvister. Det tycker hon att vi bör vi sträva efter även i Sverige.

Alexandra deltar regelbundet i vidareutbildningar och konferenser om medling och försöker dela med sig av kunskapen om medling och alternativ konfliktlösning i Sverige genom att medverka i föreläsningar, hålla kurser och genom sitt engagemang inom SFM. Intresset för medling ökar i Sverige och genom sin medverkan i SFM anser hon att hon har möjlighet att driva särskilda frågor som hon anser viktiga såsom kompetensutveckling av medlare och enhetliga medlingsmetoder.

Läs mer om Alexandra samt den övriga styrelsen: http://www.s-f-m.se/om-sfm/styrelsen/

Artikel om familjemedling i tidsskriften Advokaten

January 24, 2021

SFMs sekreterare Lina Kitti (bild), ordförande Alexandra Lyckman samt vice ordförande Anna Hellron Wikström, samtliga advokater och medlare, blir intervjuade i tidskriften Advokaten "Medling i vårdnadsmål. Bra metod som behöver kvalitetssäkras": https://www.advokaten.se/.../bra-metod-som-behover.../

Artikeln berör att medling i familjemål kan ge goda resultat med barnet i centrum. Men ingen vet egentligen riktigt hur mycket det används, vilken kompetens medlarna har eller vilka metoder som används.

"Som partsbiträde i vårdnadsmål har jag sett hur de målen ofta kan bli väldigt infekterade och pågå under lång tid. Det är tydligt att processen sällan har någon positiv inverkan. Domstolen är sällan ett bra forum för att hitta lösningar i vårdnadsfrågor." säger Lina Kitti.

Fördelarna med medling är enligt advokaterna många. Dels att överenskommelser som träffas i samförstånd blir mer hållbara och därmed bättre för barnen. Dels att parterna också får möjlighet att börja kommunicera igen, kanske efter år av tystnad och bråk.

Det allra bästa är när medlingen kan inledas tidigt i en konflikt, påpekar advokaterna. Tyvärr kommer medlarna i dag ofta in sent i processen.

SR P4 Uppland: ”Nytt sätt att nå fram till unga som begår brott i skolan”

January 22, 2021

Det är väl värt att lyssna på intervjun i P4 Uppland på Sveriges Radio med Calle Rönnbäck, samordnare och medlare på Uppsala ungdomsjour. Intervjun och artikeln finns här.Temat är brottsförebyggande och visar framgångsfaktorer vid medling vid brott såsom ett: ”Nytt sätt att nå fram till unga som begår brott i skolan”. Kontentan i intervjun sammanfattas i artikeln med att: ”Skolungdomar som begår brott ska få hjälp i ett tidigare skede då Uppsala ungdomsjour erbjuder skolor att remittera till medlingsverksamheten direkt. Ungdomar under 21 år erbjuds annars bara medling vid polisförhör.”

"Det är elevernas arbetsmiljö och viktigt att kunna lösa sådana här konflikter tidigt", säger Calle Rönnbäck samordnare och medlare på Uppsala ungdomsjour.

Det nya förfarandet innebär många nya medlingsärenden per vecka. SFM ser det som ett föredömligt sätt att arbeta med medling vid brott och rekommenderar fler kommuner att ta efter och inspireras av Uppsala ungdomsjours arbete. Kanske kan detta förfarande vara en av lösningarna på brottsmedlingens nedåtgående spiral med mindre inflöde av medlingsärenden som flera andra kommuner vittnat om?

Kunskapsutbyte med MFoF – den statliga kunskapsmyndigheten för familjerätt och föräldrastöd

January 21, 2021

I november tog utredarna Rebecca Berg och Gunilla Cederström på MFoF kontakt med SFM för att höra om våra tankar om olika medlingsstilar och medlingsmodeller. Det visade sig att MFoF arbetar med att ta fram utbildningsmaterial för socialnämndernas samarbetssamtal inom en familjerättslig kontext. Ambitionen tycktes vara att deras material så småningom ska vara tillgängligt på MFoFs hemsida och troligen innehålla såväl texter som filmer om olika medlingsstilar och annat som kan utgöra ett verksamhetsstöd för de kommunala familjerätterna.

SFM och utredarna möttes på ett digitalt möte den 23 november där vi samtalade om frågor rörande medling och likheter och olikheter mellan de samtal som förs på de kommunala familjerätterna och de medlingssamtal som kan följa efter domstolsbeslut av fristående medlare. Det var ett tankeutbyte präglat av respekt och nyfikenhet och som pekade på att kunskap och struktur många gånger är viktigare än vilken specifik medlingsmodell som används. Vi kunde också konstatera att nyfiken och delad kunskap som alltid är löftesrikt och spännande och SFM hoppas få fortsätta kontakten med MFoF om frågor som berör medling.

Ett besök på MFoFs hemsida rekommenderas för den som inte redan brukar ta en titt där. Där finns en hel del kunskap i familjerättsliga frågor och myndigheten erbjuder också utbildningar. Just nu erbjuds t ex en utbildning den 12 februari för aktörer inom föräldraskapsstöd.

https://www.mfof.se