Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff i Stockholm.
Förmågan att uppmärksamt, fokuserat, och utan förutfattade meningar lyssna på andra människor är en helt avgörande förmåga för den som medlar i konflikter. Men aktivt lyssnande kan vara svårt - och forskning visar att övning ger färdighet.
SFM arrangerar därför en praktiskt inriktad färdighetsträning av aktivt lyssnande, med psykologen och fredsforskaren Karen Brounéus. Karen Brounéus är en ledande forskare inom studier av försoningsprocesser efter inomstatliga konflikter, tränare i mindfulness, och har under flera år undervisat i aktivt lyssnande, inom ramen för bland annat kursen Negotiation and Mediation in Practice (Uppsala Universitet).
Under workshopen kommer vi att få öva oss praktiskt i färdigheten att lyssna aktivt, och reflektera över hur vi kan bli bättre lyssnare. Denna workshop är också en möjlighet att bygga nätverk: att träffa andra med erfarenhet eller intresse av medling och dela erfarenheter.
Tisdag 13 september, 2022, 17.00-19.00
Lokal: O'Learys, Storgatan 27, Östermalm, Stockholm
Kostnad: 210 (för medlemmar) inkluderar dryck och lättare tilltugg (veg)Sista anmälningsdag: 9 september 2022
Anmäl dig här: Nätverksträff Aktivt lyssnande i Stockholm13 september (google.com)
Anmälan förutsätter att du är medlem i SFM 2022 eller att du väljer att bli medlem (200 kr).
Betalning av medlemsskap sker genom swish till nr: 123 198 87 65
(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).
Det går inte att betala med faktura.
Kostnad för workshopen (för alla som är medlemmar) är 210 kr och inkluderar dryck och lättare tilltugg (veg).
Sista anmälningsdag: 8 september 2022.
Betalning av workshop sker genom swish till nr: 123 198 87 65
Idag har SFM haft möte med IVO som är tillsynsmyndighet för medling med anledning av brott. Brottsmedlargruppen har redovisat översynen som gjorts kring omfattningen av brottsmedling i Sverige.
Under en kväll i början av maj var vi ett gäng medlare som kopplade upp oss för att prata om vad medlarens egna inre påverkar i och påverkas av medling.
Gert Nilsson Eldrimner, advokat och medlare, lyfte frågorna om behovet av att vara medvetna om att våra egna inre processer, våra personliga erfarenheter och reaktioner kan påverka en medling.
Gert hänvisar bland annat till artikeln ”Implicit bias and the illusion of mediator neutrality” av Carol Izum i Journal of Law and Policy 2010. Hon skriver där bl a “För att upprätthålla neutralitet måste medlare vara medvetna om sina antaganden, fördomar och bedömningar av deltagarna i processen, särskilt i de fall där de har starka reaktioner på en av parterna.” Författaren skriver vidare ”För att uppnå opartiskhet krävs att medlare har insikt i sina egna perspektiv och erfarenheter och (att förstå) vilken inverkan dessa har på deras relation med parterna i medlingen.”
Även sådant som att snegla på track record eller egen dagsform är sådant som kan påverka medlarens arbete bortom formell kompetens och metoder. Vi konstaterar i samtalet att arbetet med två medlare kan, om relationen är öppen och tillitsfull, möjliggöra medvetenhet om olika saker som kan påverka opartiskhet och neutralitet. För dem av oss som mest arbetar ensamma krävs medvetenhet – ”mindfulness”- om minor i vårt inre. Genom att ge oss själva tid till reflektion innan och efter medlingsarbete kan vi kanske bättre få syn på riskerna?
Under senare delen av kvällen talade vi också någon om hur medling påverkar medlaren. Att arbeta inom ett arbetsområde så sprängfyllt av känslor och som kan beröra barn och utsatta i brottsmedling kan vara slitsamt. Hur tar vi hand om oss själva och hur hanterar vi det utan att hårdna eller ta med oss erfarenheterna på ett skadligt sätt i fortsatt arbete? Nina Stenbom berättade om Per Isdal, psykolog och grundare av ATV (Alternativ till vold) som länge arbetat med våld och övergrepp som brukar säga att ”Alla behöver hitta sin lägereld”. Var finner vi vägar att bearbeta och fylla på med förtröstan och lugn? Vi talar om möjligheter till handledning och röster lyftes angående möjlighet för föreningen att kanske titta vidare på frågan att kanske kunna samordna något sådant i framtiden.
Förhoppningsvis fick kvällens deltagare några nya tankar att suga på runt sin egen person och medlingsarbetet. Vi tackar alla som deltog i samtalet!
Nätverksträffen inleddes med en presentationsrunda och bland deltagarna fanns flera olika yrkeskategorier och en stor geografisk spridning vilket var roligt och bidrog till olika perspektiv på samtalet. Därefter presenterades översynen av brottsmedlingen i Sverige som Brottsmedlargruppen i SFM under många månader arbetat med. Det har varit ett omfattande arbete (vill du ha resultatet av kartläggningen mejla brottsmedling@s-f-m.se). Därefter var det fri diskussion och erfarenhetsutbyte särskilt med fokus kring hur det fortsatta arbetet kan se ut. Tack igen till alla deltagare som gjorde nätverkskvällen så lyckad. Ni som deltog på nätverksträffen kommer imorgon att få ett mejlutskick med presentationen, information om hur ni kommer i kontakt med forskarna som skriver om medling med anledning av brott i antologin om medling och annan information från kvällen.
Brottsmedlargruppen vill också passa på att tacka alla kommuner som deltagit i denna kartläggning och vi uppskattar alla svar vi fått in. Det kan konstateras att många kommuner kämpar och försöker få till medling med anledning av brott och att flera kommuner arbetar för att öka samverkan och kunskapen om medling vilket är positivt.