En plattform för alla som jobbar med eller är intresserade av medling och konflikthantering

SFM Nyheter

Svenskt Forum för Medling och konflikthantering kallar till Årsmöte

September 20, 2022

Tisdagen den 5 april 2022 kl 18.00 – 20.00 Teams

Anmälningslänk

Sista anmälningsdag 31 mars

Förslag som en medlem önskar få behandlat på årsmötet, skall vara ordföranden tillhanda minst en kalendermånad före årsmötet dvs senast den 5 mars 2022.

Årsmötets agenda

1. Val av ordförande för årsmötet
2. Val av sekreterare för årsmötet
3. Mötets behöriga utlysande
4. Styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport
5. Revisorns revisionsberättelse
6. Beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen
7. Fastställande av medlemsavgift
8. Behandling av budget och verksamhetsplan
9. Behandling av inkomna medlemsförslag
10. Val av ordförande samt ytterligare minst fyra styrelsemedlemmar och två suppleanter
11. Val av valberedning
12. Val av revisor
13. Mötet avslutas

Tack till medverkande vid nätverksträffen idag

September 20, 2022

Dagens nätverksträff hade mycket god uppslutning vilket visar på att det finns ett intresse av att nätverka. Kvällen bjöd på tre huvudtalare med lång medlingserfarenhet som delade med sig av några av sina mest minnesvärda medlingar som övriga deltagare sedan kunde reflektera kring. Det var ett lärorikt möte mellan engagerade medlare och medlingsintresserade från norr till söder i vårt land. Det är fantastiskt vilket utbyte av erfarenheter och inspiration en sådan här nätverksträff kan ge! Ett medskick: den mest minnesvärda ”medlingen” kan också vara ett förmöte. Tack till samtliga deltagare!

Nätverksträff Medling vid brott 10 februari - Min mest minnesvärda medling - Vad hände egentligen i det slutna medlingsrummet?

September 20, 2022

10/2 Kl. 18.00-20.00, online via Zoom. Alla som är intresserade av medling vid brott är välkomna.

Anmälningslänk

Under denna nätverksträff kommer erfarna medlare att dela med sig av några av sina mest minnesvärda medlingar. Detta kan vara allt ifrån att det var den roligaste, allvarligaste, mest spännande eller bara den som fastnat kvar hos en mest.

Vi vill genom detta tema bjuda på medlingar som vi varit med om! Detta tänker vi ger en utökad förståelse, inspiration och kunskap om medling i praktiken.

Vi hoppas också att ni som deltar på nätverksträffen vill dela med er! Vi vill gärna att ni tänker på någon medling som ni upplever som minnesvärd, som vi kan få ta del av.

Om ni har personer inom er kommun som ni skulle vilja introducera i medling, bjud gärna med dem också. Skicka informationen och länken med anmälan till dem.

En framgångsrik Medlingens dag 2021

September 20, 2022

Medlingens Dag genomfördes framgångsrikt den 26 november i Stockholm. Intresset var stort, med många deltagare, både nya medlemmar och andra som varit med längre. Medlingens Dag är en unik möjlighet att skapa nya kontakter mellan personer i Sverige som är aktiva som medlare på olika nivåer och i olika sammanhang.

Dagen gav möjlighet till fördjupning och förståelse om olika konflikter – inklusive vårdnadstvister, partnervåld, motsättningar mellan religiösa grupper – och exempel på hur medlare har verkat (eller kan verka) för att få till stånd mer konstruktiva lösningar på sådana motsättningar.

Det var särskilt intressant att se de specifika utmaningar som medlare möter i olika konfliktsammanhang. Bristen på medlingsutbildning och systematisk metodutveckling, bristen på institutionellt stöd i juridiska processer, att konfliktparter ofta vänder sig senare (snarare än tidigare) till medlare, maktobalans och risken för våld och mer sublima former av förtryck och kontroll (inklusive föräldraalienation) var bara några av de utmaningar som togs upp under dagen.

Medling är en viktig konfliktlösningsmetod som är underutnyttjad i Sverige. Potentialen är stor för att utveckla medlingen som ett sätt att få till stånd mer konstruktiva sätt att hantera konflikter. Användningen av medling oavsett om det är mellan vårdnadshavare, partner, grupper, grannar, elever, stater eller rebellgrupper ser väldigt olika ut, men själva medlingsprocessen har stora likheter oavsett vilken nivå den sker på. I grunden handlar det om att hjälpa parterna att själva finna lösningar på sina egna konflikter, genom att skapa mer konstruktiv kommunikation och lägga grunden för både ökad förståelse och framåtblickande överenskommelser.