Tidningen ”Svensk Polis” skriver om Medling

Tidningen Svensk Polis skriver om unga som rånar unga och hur processen kan se ut.  I artikeln redogörs bland annat för medling. SFM glädjer sig åt att medling getts stort utrymme i texten.

Det är en välskriven och intressant artikel som du kan läsa i sin helhet här:

Tidningen Svensk Polis

Nedan presenteras delar av artikeln:

Poliserna Anna Eriksson och Ann Nyberg tror på medling mellan gärningspersoner och brottsutsatta. Brottet är begånget, skadan är skedd men det är ändå bra att
reflektera över hur framtiden ska gestalta sig.

Intervjuad i artikeln är också SFMs ledamot Emmelie Michael som berättar allmänt om medling, hur det går till men också om olika upplevelser från genomförda medlingar.

Hon berättar bland annat om ett fall när en kille hotade en tjej med ett pistolliknande föremål. Tjejen visste inte att det ”bara” var en replika och blev väldigt rädd medan han tyckte att det var en struntsak. I medlingen kunde han förstå hennes rädsla och säga förlåt. Och tjejen kände att hon kunde ta emot hans ursäkt.

– Syftet är att minska negativa följder av ett brott för båda parter. Gärningspersonen ska kunna ta ansvar för sin del samtidigt som det är ett stöd för den brottsutsatta som får möjlighet att möta den som har begått brottet. Medling är ett annorlunda avslut än en rättsprocess. Som brottsutsatt får man möjlighet att ställa sina egna frågor till
gärningspersonen. Då är det ingen åklagare eller advokat som ställer frågorna,
säger Emmelie Michael.

Hon berättar vidare om en misshandel på en skola mellan två killar. Den ena killen blev skallad av den andra. Båda var nervösa inför medlingen. När de skulle säga hej då efter samtalet tog de varandra i handen och gav varandra en ryggdunk.

– Det kändes som en lättnad, säger Emmelie Michael.